De afgelopen dagen ben ik met oa. Mark van Dijk & Eric de Keuster naar Langeland  (Denemarken) geweest. Het doel was om er zeeforel te vangen, maar de viel nog niet mee.

Ikzelf had totaal geen ervaring met het vissen op zeeforel. Maar dat vind ik nu net het leuke aan dergelijke trips. Je ontmoet vissers waarmee je normaal niet vist en gelijktijdig krijg je de gelegenheid om meer kennis te vergaren rondom het vissen. Natuurlijk doe je dat door met de anderen te praten en met elkaar dingen uit te wisselen, maar ook door goed rond te kijken.

Iedereen heeft zijn kayak op een bepaalde manier opgetuigd, gebruikt zijn/haar bekende hengels, molens en tuigjes, maar ook de vistechnieken verschillen enorm. En je zult zien alles heeft zo zijn voordelen. Een paar van die voordelen toevoegen aan je eigen arsenaal kan zeker geen kwaad en maakt dat je steeds sneller en eenvoudiger kunt inselen op nieuwe situaties.

Een paar opvallende dingen van deze trip.

  • Een van de vissers ving goed geep en soms ook wat forel. Een twee meter lange onderlijn achter een floating bombetta, met daaraan een klein spinnerblaadje met een zagertje of stukje vis bleek zijn truck. Maar dit werkte alleen wanneer hij een stevige trolsnelheid aanhield.
  • Weer een andere visser gebruikte een spinhengel van ruim drie meter om de wobler waarmee hij viste een eind weg te zetten. Deze wobler was zo’n 26gram zwaar. Hij gooide echt een stuk verder dan ik en wist zo meer meters af te vissen. Ik dacht altijd dat een dergelijke hengellengte niet handig was vanuit een kayak, maar in de praktijk bleek nu het voordeel bij langere onderlijnen. Wel blijft natuurlijk het binnen boord halen van vis met een dergelijk lange hengel wat moeilijker.
  • Er waren verschillende hobie kayakken mee. De proangelers zijn echte slagschepen waarop je ruim voldoende ruimte hebt om alles lekker mee te nemen. Een hengel meer of minder, wat extra boxen met kunstaas of wat meer eten of drinken. Het kan allemaal. De Outbacks zijn echter weer veel mobieler en blijven wat eenvoudiger op koers tijdens een drift. Overigens heeft niemand gewerkt met een anker en werd alle vis, ook de vele platvissen gevangen op de drift
  • Het plaatsen van een waypoint aan het begin van een trip bleek deze keer zeer waardevol. Tijdens de tweede dag stak er ineens een stevige mist op. Het terugvinden van t startpunt bleek geen enkel probleem, gewoon de route naar dat eerste waypoint starten en je bent zo weer op de juiste plek terug.

Zo de opgedane kennis is weer gedeeld. Maar eens kijken of ik komend weekend weer wat ervaring op kan doen op een van de rivieren. Morgen Google maps eens gaan bekijken waar ik een nieuw stukje kan gaan bezoeken.Tiger 02DSC_0577

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *